Bitcoin

Wat is bitcoin ?bitcoin2

Met bitcoin kan je electronische betalingen doen;
– Via het internet
– Van persoon naar persoon
– Voor zo goed als niets
– Binnen een paar minuutjes,
– Anoniem
– Net zo gemakkelijk als dat je een email stuurt
– Zonder tussenkomst van een bank of andere instantie.

Om het simpel te stellen: bitcoin zijn digitaal geld en je kan ze dus gebruiken net zoals je dat met euro’s of dollars zou doen. Je kan er goederen mee kopen, ze onderling uitwisselen, ze ontvangen in ruil voor een dienst, ermee speculeren of ze weer omruilen voor bijvoorbeeld euro’s. En dat zijn nog maar een paar van de bijna ontelbare toepassingen.

Decentraal
Bitcoin is de eerste digitale munteenheid die helemaal decentraal is opgezet, dat betekent dat er geen banken of andere instanties aan te pas komen om bitcoins uit te wisselen. Het bitcoin netwerk bestaat geheel uit andere gebruikers die, net als jij, bitcoins gebruiken. Deze decentrale opzet, gecombineerd met ijzersterke encryptie, maakt bitcoin een veilige en vrije munteenheid.

(Bijna) geen transactiekosten
Als je betaalt met bitcoins is er geen tussenpersoon, de transactiekosten zijn minimaal of niet bestaand als je dat zelf wilt. Er zijn geen lange wachttijden totdat je geld overgemaakt is en Bitcoins zijn ook (zo goed als) oneindig opdeelbaar, je kan dus 1 bitcoin of 1-duizendste bitcoin overmaken.

Simpel, zonder kleine lettertjes
Iedereen kan ongelimiteerd bitcoins kopen, verkopen, accepteren en je kan ze zelfs maken! Het versturen van bitcoins is even gemakkelijk als het versturen van een e-mail, het enige wat je nodig hebt is een bitcoin-adres en een actieve internet verbinding. Er zijn geen beperkingen of voorwaarden verbonden aan het gebruik van bitcoin!

Open source
Het bitcoin protocol is open source, dat betekent dat iedereen het kan inzien en kan bijdragen. Open source maakt het ook kosteloos en door iedereen vrij te gebruiken.

Bitcoin en Bitcoins?
Nu zal je misschien denken, er is dus Bitcoin en er zijn bitcoins, wat is het verschil? Bitcoin staat tot bitcoins als email staat tot emails. Bitcoin is het protocol wat het mogelijk maakt om waarde te versturen en bitcoins zijn de daadwerkelijke waarde-eenheden die overgemaakt worden bij een transactie.

Hoe veilig is bitcoin ?

De veiligheid van bitcoin zit goed doordacht in elkaar en is gebaseerd op digitale-handtekeningen, bijhouden van alle ooit gedane transacties, encryptie en de samengestelde rekenkracht van alle aangesloten bitcoin-computers (“nodes” genoemd).
De zwakke plek van bitcoin is momenteel niet het ontwerp van bitcoin zelf maar de locaties waar bitcoins opgeslagen kunnen worden.

In het kort uitgelegd wordt de veiligheid van bitcoin gegarandeerd door:
1 – Het gebruik van digitale handtekeningen om de bitcoin transacties mee te verifieren. (zender en gebruiker worden op die manier geverifieerd)
2 – het bijhouden van alle gedane transacties in het bitcoin netwerk. (dubbele  en illegale transacties worden op die manier opgespoord)
3 – Het inzetten van de rekenkracht van alle aangesloten bitcoin computers. (nodes) (Alle transacties worden door alle nodes geverifieerd, om een dubbele / illegale transactie uit te voeren heb je dus een meerderheid van nodes nodig om een transactie goed te keuren. dit is praktisch onmogelijk en wordt steeds moeilijker.)

– De wat langere uitleg is als volgt:
In het bitcoin netwerk hebben de zendende en ontvangende partij een publieke en private digitale handtekening. Deze handtekeningen worden automatisch aangemaakt door de bitcoin-software bij het aanmaken van een bitcoin-adres. Je publieke handtekening is bekend voor iedereen en je private handtekening is alleen bekend bij jezelf.

Bij bijvoorbeeld het versturen van bitcoins worden de publieke handtekeningen van zender en ontvanger bijgevoegd en de private handtekening van de zender. Op deze manier creer je een unieke opdracht die alleen bij jezelf vandaan gekomen kan zijn, aangezien jij (je software in dit geval) de enige bent die de private digitale-handtekening kent.

Deze transactie wordt dan gestuurd naar alle nodes (een zogenaamde broadcast) en die kunnen dan de zender en ontvanger van de transactie verifieren aangezien de publieke handtekeningen van de zender en ontvanger publiek zijn.

Alle nodes zullen ook kijken of de bitcoins niet al een keer uitgegeven zijn. Om dit te kunnen doen heeft elke node een geschiedenis van alle ooit gedane transacties in het bitcoin netwerk. Deze geschiedenis wordt gedistribueerd volgens het peer to peer principe in zogenaamde blocks. Om de integriteit van deze blocks te garanderen , en dus te voorkomen dat er valse transacties in het systeem geplaatst worden, worden de blocks beveiligd door middel van encryptie.

Aangezien alle nodes constant bezig zijn om betalingen te verifieren zal je een meerderheid van nodes moeten hebben om een dubbele/illegale betaling goedgekeurd te krijgen. Je zal dus meer dan 50% van de aanwezige rekenkracht in alle aangesloten nodes moeten hebben om een illegale/dubbele transactie erdoor te drukken. Dit is nu al praktisch onmogelijk en wordt met het populairder worden van bitcoin steeds minder waarschijnlijk.

Hoe kan je bitcoins bewaren ?

Bitcoins zijn digitaal en worden bewaard in een digitale portemonnee, een zogenaamde “wallet”. Deze wallet kan staan op de harddisk van je pc, een USB stick, wat dan ook. Er zijn ook diensten op het internet die je wallet online bewaren (zoals bijvoorbeeld “My Wallet”) zodat je deze altijd kan benaderen. Beide opties hebben hun voor en nadelen.

Zelf bewaren heeft als voordeel dat je de bitcoins overal mee naartoe kan nemen, dat niemand anders bij je bitcoins kan en ze ook niet zomaar in beslag kunnen worden genomen. Echter, als je pc of usb-stick gestolen wordt of defect raakt ben je de bitcoins definitief kwijt.

Online bewaren heeft als voordeel dat je de bitcoins altijd via het internet kan benaderen en je hoeft je geen zorgen te maken over het feit dat je ze per ongeluk kwijtraakt of dat ze gestolen worden. Het nadeel is dat je erop moet vertrouwen dat de andere partij niet je bitcoins verliest, failliet gaat, of dat de bitcoins in beslag genomen worden door bijv de regering.

Tips voor het bewaren van je bitcoins:
– Als je bitcoin bewaart op je pc, zorg dan dat deze goed beschermd is door middel van een firewall of antvirus software,
– Bewaar niet te veel bitcoins op 1 plek, verspreid bijvoorbeeld je bitcoins tussen je pc en een online dienst.
– Gebruik complexe wachtwoorden voor je inlog-accounts, dus minimaal 16 karakters langs en  voorzien van cijfers en letters.
– Gebruik nooit twee dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts!

Zelf bitcoins verdienen

Plaats een reactie